Gör så här
1. Skala och skär morot i mindre
bitar. Skär även sparris, bönor och salladslök i mindre
bitar. Koka dem i omgångar i lättsaltat vatten i en kastrull
tills de är nästan mjuka. Lägg över dem i en bunke med
isvatten så att de behåller sin spänst och färg, spara
kokvattnet.
2. Ställ kastrullen med kokvattnet på spisen, tillsätt
buljongtärningen. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris
i olja och hälften av smöret i en rymlig kastrull i ca 1
minut. Tillsätt vinet och låt det koka in helt.
3. Tillsätt buljongen 2 dl i taget, rör om och låt koka in.
Fortsätt på samma sätt tills risotton har fått en krämig
konsistens, men riset fortfarande har en liten hård kärna i
mitten.
4. Tillsätt resten av smöret, parmesan och grönsakerna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servering: Servera med
parmesanost. Garnera eventuellt med salviablad.
Vitt vin. Friskt & fruktigt eller fylligt & smakrikt. Ett
veteöl är också ett
mycket bra alternativ till denna rätt.
|