Primörrisotto
Ingredienser för 4 personer
100 g späda morötter
150 g färsk, grön sparris
100 g gröna bönor, t ex haricot verts
100 g salladslök
1 1/2 liter vatten
salt
1 hönsbuljongtärning
1 liten gul lök
3 dl avorio- eller arborioris
1 msk olivolja
2 msk smör
2 dl torrt vitt vin
1/2 dl riven parmesan
salt
svartpeppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala och skär morot i mindre bitar. Skär även sparris, bönor och salladslök i mindre bitar. Koka dem i omgångar i lättsaltat vatten i en kastrull tills de är nästan mjuka. Lägg över dem i en bunke med isvatten så att de behåller sin spänst och färg, spara kokvattnet.

2. Ställ kastrullen med kokvattnet på spisen, tillsätt buljongtärningen. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i olja och hälften av smöret i en rymlig kastrull i ca 1 minut. Tillsätt vinet och låt det koka in helt.

3. Tillsätt buljongen 2 dl i taget, rör om och låt koka in. Fortsätt på samma sätt tills risotton har fått en krämig konsistens, men riset fortfarande har en liten hård kärna i mitten.

4. Tillsätt resten av smöret, parmesan och grönsakerna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering: Servera med parmesanost. Garnera eventuellt med salviablad.


Vitt vin. Friskt & fruktigt eller fylligt & smakrikt. Ett veteöl är också ett
mycket bra alternativ till denna rätt.