Tips & Trix
Aluminiumkastruller
Aluminium bör du inte rengöra med soda,
skurpulver eller andra alkaliska rengöringsmedel, de fräter
nämligen på metallen. Använd istället Ättika eller alkohol och
olivolja.
Är kastrullerna grådaskiga inuti kan du koka ur
dem med rabarber och några citronskivor.
Kalkränderna får du bort om du kokar några
citronskivor eller ett skivat äpple. Du kan också putsa
aluminium med en blandning av aska och citron för att få det
skinande blankt.
Brända kastruller
Skrapa inte i botten på brända kastruller.
blötlägg med varmt vatten och diskmedel tills det brända
lossnar. Eller strö bikarbonat, bakpulver eller maskindiskmedel
i botten och fukta med varmt vatten.
Riktigt svåra fläckar kan man få bort med att
koka i msk bikarbonat, ett halvt glas vinäger och 1 glas vatten
i kastrullen i tio minuter.
Gjutjärn
Innan gjutjärn används första gången Är det bäst
att låta grytan få ett uppkok i potatis och mjölk. Diska under
rinnande varmt vatten efteråt och torka med hushållspapper.
Låt inte gjutjärnsföremål stå fyllda med vatten
då de rostar. Olja in ordentligt efter det rengjorts.
Hacka lök klicka här
Knivtips klicka här
Kryddning klicka här
Rostfria
kastruller
Rostfritt kan du putsa med aska och matolja.
Svåra fläckar går bort om du
gnuggar med vinäger. För att kastrullen ska
hålla sig blank kan man koka potatis i den emellanåt.
Rost
När det har kommit rost på metall, till exempel
knivar, borsta först bort så mycket som möjligt. Dela sedan en
lök och doppa i strösocker och gnid på kniven.
Rost på rostfritt kan man få bort genom att
doppa en kork i olja och gnugga på stället. I svårare fall får
man ta till fin stålull och gnida i längsgående riktning.
Stekpannor
Om mat har bränts och fastnat kan man hälla lite
olja i pannan och sätta på svag värme. Låt verka i en halvtimme,
häll av oljan och skrapa försiktigt med en träspatel eller
liknande mjukt verktyg.
Om Stekpannan har tagit lukt av till exempel
fisk eller lök kan man koka lite teblad i pannan.
Plast
Plast som missfärgats eller gulnat kan poleras
blank genom att blanda lika delar ammoniak och kolsyrat
mineralvatten.
Tryckkokare klicka här
Trä
Nya trädredskap kan man lägga i
äppelcidervinäger för att impregnera mot lukt och smak från mat.
Föremål som ofta kommer i kontakt med vattenbör
man olja in med glycerin eller olivolja.
En skärbräda kan man få bort lukter ifrån om man
gnider den med citron eller bikarbonat och vatten.
|