Italiensk svamppizza
Ingredienser för 4 personer
Pizzadeg kalljäst
Sås:
2 plommontomater
färsk basilika, blad från två kvistar
svartpeppar från kvarn
salt

Gremolataolja:
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 liten knippa persilja
2 msk olivolja

Pålägg:
1 liten fänkål
150-200 g svamp, karljohan eller champinjon
40 g lagrad pecorinoost
Pecorinoost kan ersättas med parmesan

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Mixa tomaterna hela och tillsätt salt, peppar och finstrimlad basilika efter smak.

Gremolataolja:
Skala halva citronen med en vass potatisskalare, ta bara det gula på skalet. Hacka citronskal, vitlök och persilja mycket fint och blanda med olivolja. (Oljan blir ännu godare om den får stå en dag.)

Se receptet pizzadeg kalljäst »
Sätt ugnen på 250º med en plåt i. Tryck eller kavla ut degen på bakplåtspapper. Bred på tunt med tomatsås.

Pålägg:
Skär fänkålen tvärs över fibrerna i chipstunna skivor. Skär svampen i tunna skivor. Fördela fänkål .svamp och ost över pizzan, salta lätt. Dra över till den heta plåten och grädda i 250º i 5-8 minuter.

Servering: Ta ut pizzan och hyvla genast över pecorino med potatisskalare. Droppa över gremolataolja.

Välj med fördel ett vitt friskt
fruktigt torrt vin. Ett rött kryddigt mustigt vin som inte är alltför strävt är
också ett alternativ.