Grönsakssofrito med förlorade ägg
Ingredienser för 4 personer
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
6 mogna tomater
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 nypa strösocker

örtolja:
1 kruka oregano
1 kruka basilika
3 msk olivolja

pocherade ägg:
3 msk vinäger per liter vatten
4 ägg

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skär grönsakerna i bitar. Stek allt utom tomaterna i oljan tills löken börjar få lite färg. Tillsätt tomaterna, sänk värmen och låt puttra under omrörning i 15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och lite socker.

2. Finhacka örterna och blanda med olivoljan.

3. Koka upp cirka 3 cm vatten med vinäger i en kastrull. Knäck äggen i en kopp, sänk värmen så att vattnet sjuder och häll försiktigt ner äggen i vattnet. Låt sjuda i 3-5 minuter - gulan ska vara flytande och vitan fast'. Lyft upp äggen med hålslev.

'Äggen ska vara så färska som möjligt, då flyter mindre av vitan ut under  pocheringen.

Servering: Fördela grönsakerna i djupa tallrikar och lägg äggen ovanpå. Skeda över örtolja, salta och peppra och garnera med lite färska örter.

Veteölet är det bästa valet här men även ett halvtorrt
druvigt blommigt vitt vin fungerar.