Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto
Ingredienser för 4 personer
4 skockor
100 g färska champinjoner
1 finhackad schalottenlök
½ dl jungfruolja
½ dl ströbröd
salt och vitpeppar
färskpressad citron

Pesto:
1 dl finhackad persilja
1 hackad vitlöksklyfta
50 g riven parmesanost
1 dl jungfruolja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skär av över- och underdelen på skockorna, bryt av de yttersta bladen och koka skockorna genast (räkna med 30-40 minuter, känn efter med sticka att de är mjuka). Gröp ur "skägget" när skockan svalnat.

2. Tärna champinjonerna. Låt löken smälta i oljan. Lägg i svampen och ströbrödet. Smaka av med salt, peppar och citron till hög, lite syrlig smak. Lägg upp röran på skockbottnarna och gratinera 15 minuter i 225 grader.

Servering:  Kör persilja, vitlök, parmesan och olivolja i mixer till en grön sås. Servera till de ljumma skockorna.

Till en toskansk frestelse passar naturligtvis ett
vin från Toscana utmärkt till dessa aptitretare! Rött eller vitt är en smaksak.