Gör så här
1. Grädda ljusa, mycket tunna
crepes på måttlig värme.
2. Borsta och klyv champinjonerna i 4 delar från hatt till
fot. Fräs svampen med den hackade löken på hög värme. När
svampen börjar koka i sin egen vätska tillsätter du grädden
och låter sjuda några minuter tills grädden kokat ut och
börjar tjockna.
3. Klicka ned beurre manié* under vispning längs botten tills
stuvningen fått slät, blank konsistens.
4. Avsluta med portvinet, smaka av med salt och lite nymald
peppar och låt mogna ytterligare 2 minuter på svag värme.
5. Lägg upp crepen på en arbetsbänk och lägg på en stor
matsked fyllning, varm eller rumstempererad. Rulla samman
crepen och vik in ändarna så att de inte bränns vid under
gratineringen.
6. Lägg över i en ugnsfast form. Strö över lite riven ost,
till exempel Parmesan och gratinera några minuter i stark
övervärme.
*Beurre manié
En klick rumstempererat smör som blandas med lika mängd
vetemjöl. Vispas ut i kraftigt kokande vätska under cirka en
minut.
Servering: direkt efter ugn.
Denna förrätt med sina milda smaker passar bra när man
serverar samma vin genomgående i en meny. Ett fylligt smakrikt
torrt vitt vin som är fruktigt passar bra, även ett mjukt
bärigt, lätt kylt rött vin fungerar.
|