Butternutpumpan rostas med kardemumma och kryddpeppar.
Tahini, en paste gjord på mixade sesamfrön, blandas till en syrlig dressing med yoghurt och lime.
Detta passar bra till förrätt.

4 Portioner

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa (ca 900 g)
  • 2 lime
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 tsk malen kryddpeppar
  • 1 dl matyoghurt (10%)
  • 2 msk tahini (sesamfröpaste)
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1 grön chili (t ex spansk peppar)
  • 1/2 kruka koriander
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt

Skriv ut denna sida
   

Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala limen med kniv så att skalet och den vita hinnan försvinner. Skär limen i klyftor och skär sedan varje klyfta i skivor.
  3. Lägg i en bunke. Strö över 1 krm salt och ringla över 1 msk olja. Blanda och ställ åt sidan.
  4. Dela pumpan på längden och skala den gärna. Gröp ur och släng fröna.
  5. Skär varje halva i cm-tjocka skivor.
  6. Stöt kardemumman fint i mortel. Blanda med kryddpeppar, 2 krm salt och 3 msk olja. Vänd runt pumpaskivorna med blandningen. Lägg ut dem på en bakpappersklädd plåt.
  7. Rosta i ugnen ca 20 minuter, tills pumpan mjuknat, vänd runt efter halva tiden. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  8. Vispa ihop yoghurt, tahini, limejuice, 2 msk vatten och 2 krm salt. Dela, kärna ur och strimla chilin.
  9. Lägg upp pumpaskivorna på ett serveringsfat och ringla över dressingen.
  10. Toppa med lime, chili och koriander.

För alla

Fri från gluten och ägg.

Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.

Gör mjöljproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt yoghurtalternativ.

Dryck: