Svamprisotto
Ingredienser för 4 personer
1 gul lök
200 g svamp, t ex champinjoner och portabello
2 msk olivolja
salt
3 dl avorio- eller arborioris
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 msk smör
1/2 dl riven parmesan
svartpeppar

Till servering:
parmesan

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Rensa och skär svampen i grova bitar. Fräs lök och svamp i oljan i en kastrull på medelstark värme under omrörning i ca 5 minuter. Salta.

2. Tillsätt riset och låt fräsa med ca 2 minuter. Häll på vinet och låt det koka in helt.

3. Tillsätt buljongen 2 dl i taget, rör om och låt koka in. Fortsätt på samma sätt tills risotton har fått en krämig konsistens, men riset fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Tillsätt smör och parmesanost efter smak.
Smaka av med salt och peppar.

Servera: Servera med ytterligare parmesan.

Dryck:
Det godaste är ett torrt, fylligt & smakrikt vitt vin, gärna av druvan chardonnay. Eller ett mjukt & bärigt rött vin.