Svamp och vitlökssoppa med citronkrutonger
Ingredienser för 4 personer
fryst svamp, eller 50 g torkad (t ex kantareller eller karljohan)
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja med kraftigare karaktär
2 msk torr sherry (fino)
4 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Citronkrutonger:

1 minibaguette
1 msk olivolja
1/2 citron (skalet)
1 tsk flingsalt

Garnering:

persilja (eller körvel)

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Dela svampen i mindre bitar, skala och skiva vitlöksklyftorna.
Fräs vitlöken i en kastrull med 1 msk olivolja. Tillsätt svampen och fräs ytterligare en stund.

2. Slå på sherry, buljong och grädde. Koka ihop på svag värme i 10 minuter. Mixa soppan slät och sila den.
Smaka av med salt, peppar och sherry.

3. Skär baguetten i tunna skivor på snedden och pensla dem med olivolja. Rosta i ugnen på 200° tills brödet har fått fin färg. Riv citronskalet fint på ett rivjärn.
Fördela citronrasp och flingsalt på brödet före serveringen.

4. Häll upp soppan i skålar.
Ringla över resterande olivolja och garnera med persilja.
Servera med citronkrutonger.

Dryck:

Den mjuka och aromatiska smaken hos ett veteöl passar bäst till den krämiga soppan, som bär tydliga spår av våra mest uppskattade matsvampar.
En amerikansk pinot noir med sin friska fruktighet sitter också fint.