Sydfransk fisksoppa med grönsakscrisp
Ingredienser för 4 personer
Soppan:
1 fänkål
1 morot
1 zucchini
2 tomater
2 msk olivolja
1 pkt saffran
2 vitlöksklyftor
1 citron (skal och saft)
1 apelsin (skal och saft)
1 msk tomatpuré
5 dl utspädd skaldjursfond (se flaskan)
3 dl vitt vin
700 g kolja
salt samt vitpeppar från kvarn

Rouille:
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran
1/2 röd spansk pepparfrukt
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1/2 msk citron (hälften skal, hälften saft)
salt (efter smak)
1 1/2 dl majsolja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och ansa fänkål, morot och zucchini och skiva hälften av dem tunt med hjälp av osthyvel. Lägg i iskallt vatten.

2. Grovhacka tomaterna och fräs i olivolja tillsammans med grönsakerna, saffran, vitlök, OCH DET YTTERSTA AV citron- och apelsinskal. Klicka i tomatpurén och häll i skaldjursfonden och vin. Låt grönsakerna koka tills de är mjuka. Kör soppan slät i mixer eller med mixerstav. Smaka av med citron- och apelsinsaft samt salt och vitpeppar.

3. Lägg koljan i ett olivoljat ugnssäkert fat (och gärna lite skaldjursfond). Låt den få en innertemperatur på 58° (digitaltermometer är bäst), det tar cirka 5 minuter.

Rouille:
4. Riv vitlöken och blanda med saffran och finhackad spansk peppar. Mixa eller vispa äggulorna med senap och citron. Häll långsamt i olja under mixning eller vispning.

5. Lägg koljan i djupa tallrikar, slå soppan över. Häll bort vattnet från grönsakerna, torka dem på papper och lägg dem på toppen. Servera rouille och vitt bröd som tillbehör.

Detta är en perfekt bjudrätt, eftersom den blir ännu godare om den förbereds dagen före. Även rouillen, som är en lite vassare variant av majonnäs, kan tillagas i förväg. Fisk och grönsaker fixas sedan på nolltid när det är dags.

Dryck:  Ett friskt & fruktigt vitt vin, gärna av druvan sauvignon blanc passar perfekt. Ett torrt mousserande vin blir också en bra kombination