Gör så här
1. Sätt ugnen på
175°. Skala och ansa fänkål, morot och zucchini och skiva hälften av dem tunt
med hjälp av osthyvel. Lägg i iskallt vatten.
2. Grovhacka tomaterna och fräs i olivolja tillsammans med grönsakerna, saffran,
vitlök, OCH DET YTTERSTA AV citron- och apelsinskal. Klicka i tomatpurén och
häll i skaldjursfonden och vin. Låt grönsakerna koka tills de är mjuka. Kör
soppan slät i mixer eller med mixerstav. Smaka av med citron- och apelsinsaft
samt salt och vitpeppar.
3. Lägg koljan i ett olivoljat ugnssäkert fat (och gärna lite skaldjursfond).
Låt den få en innertemperatur på 58° (digitaltermometer är bäst), det tar cirka
5 minuter.
Rouille:
4. Riv vitlöken och blanda med saffran och finhackad spansk peppar. Mixa eller
vispa äggulorna med senap och citron. Häll långsamt i olja under mixning eller
vispning.
5. Lägg koljan i djupa tallrikar, slå soppan över. Häll bort vattnet från
grönsakerna, torka dem på papper och lägg dem på toppen. Servera rouille och
vitt bröd som tillbehör.
Detta är
en perfekt bjudrätt, eftersom den blir ännu godare om den förbereds dagen före.
Även rouillen, som är en lite vassare variant av majonnäs, kan tillagas i
förväg. Fisk och grönsaker fixas sedan på nolltid när det är
dags.
Dryck:
Ett
friskt & fruktigt vitt vin, gärna av druvan sauvignon blanc
passar perfekt. Ett torrt mousserande vin blir också en bra
kombination
|