Ostgratinerad löksoppa
Ingredienser för 4 personer
6 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
½ dl olivolja
1 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
½ dl färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
6 skivor grahamsbröd
4 dl riven ost av emmenthalertyp

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala lökarna, dela dem, dela varje halva en gång till och skiva mycket tunt.
2. Fräs löken länge i olivoljan, 20-30 minuter, tills den blir gyllene men inte brun.

3. Tillsätt buljong, vin, krossad vitlök och kryddor. Låt koka 15 minuter.

4. Skär brödet i stora tärningar och rosta det. Smaka av soppan med salt och peppar och fördela i ugnssäkra portionsskålar.

5. Fördela brödet och osten över soppan.

6. Gratinera 8-10 minuter i het ugn (250ºC) eller under grillelement.

Dryck:
Som vanligt gäller att dryck inte är en nödvändighet till soppa, men till denna går ett rött mjukt & bärigt eller ett fruktigt & smakrikt som inte är alltför fylligt. Ett vitt torrt vin exempelvis friskt & fruktigt eller ett ljust lageröl går också bra.