Mustig svamp- och linssoppa
Ingredienser för 4 personer
1 liter (ca 200 g) blandad svamp
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
1 dl vitt vin
1,2 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 svampbuljongtärning
2 dl gröna linser
salt
svartpeppar
½ dl finhackad bladpersilja

Blanda de svampsorter du hittar - champinjoner (gärna skogsvarianten), ostronskivling, shiitake. Har du torkad svamp hemma går det också bra.

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva löken.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs svamp och lök på medelstark värme tills all vätska kokat bort. Finhacka och tillsätt vitlöken samt kryddor och vin och låt vätskan koka in något. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp.

3. Skölj linserna väl i kallt vatten i en sil och häll dem i soppan. Sjud på svag värme tills linserna är mjuka, cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.


Servering:
Strö över persiljan vid servering.
 

Dryck: En veteöl passar bäst till men ett vitt torrt fylligt & smakrikt vin blir också gott.