Jordärtskockssoppa med halstrad torsk och jordärtskocksragu (Katja Palmdahl)
Ingredienser för 6 personer
Soppa:
1/2 kg jordärtskockor, skalade
1 liter musselfond
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk schalottenlöksvinäger eller vitvinsvinäger
2 msk smör
1/2 dl cider
salt och peppar

Torsk:
500 g torskfilé, skuren i sex
portionsbitar
1 1/2 msk salt
1 msk strösocker
1/2 msk smör till stekning

Ragu:
4 plommontomater
1 schalottenlök, hackad
1/2 msk olivolja till stekning
1/2 msk smör till stekning
200 g skalade jordärtskockor, skurna i tärningar
1 rött äpple, t ex Aroma eller Jona Gold, skuret i tärningar
repade blad av 2 timjankvistar
1/2 msk schalottenlöksvinäger eller vitvinsvinäger
salt och peppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Soppa:
1. Skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem i musselfond och vitt vin ca 20 min tills jordärtskockorna är mjuka. Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 5 min. Mixa soppan i mixer eller med mixerstav. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Sila soppan. Håll soppan varm. Vispa i smöret och tillsätt cider innan servering:

Torsk:
2. Gnid in torskfiléerna med salt och socker. Lägg dem i en plastpåse och låt rimma i kyl 1-2 tim. Halstra torsken i smör ca 1 min på varje sida.

Ragu:
3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. Fräs lök och tomat i olivolja och smör utan att det tar färg. Tillsätt jordärtskocka, äpple och timjan och sautera i ca 1 minut. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Servering:
Häll soppa i en djup tallrik. Lägg i torsk och ragu.

Dryck:
ett fatlagrat, smakrikt och torrt vitt vin perfekt. Även en torr cider går bra ihop med de äppelaromer som finns i soppan.  Ett vin gjort på druvan pinot gris ur smaktypen druviga & blommiga passar också utmärkt.