Gör så här
1. Rensa och putsa
fiskarna. Skär dem i stora bitar. Spara eventuellt skroven till buljongkok.
2. Rensa och skrapa musslorna. Kontrollera att de är slutna, eller att de sluter
sig när du till exempel knackar musslorna mot diskbänken. Skala och finhacka
schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull. Häll på 1 dl vin.
Tillsätt timjan. Koka på medelvärme i ca 5 minuter.
3. Skala och hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs grönsakerna i olivoljan i en
rymlig kastrull utan att de tar färg, ca 10 minuter. Tillsätt resten av vinet,
lagerblad, krossade tomater, saffran, apelsinskal och buljong. Häll på kokspadet
från musslorna. Låt koka ihop på medelvärme ca 20 minuter.
4. Lägg i fisksorterna efter koktid. Den som tar längst tid först osv. Låt sjuda
tills fisken precis är klar, den ska inte koka sönder. Smaka av med salt och
rikligt med peppar.
Servering: Servera bouillabaissen med
rouille » och vitt
bröd.
Dryck: Traditionellt serveras ett glas kylt rosévin till denna mustiga fisksoppa. Det
är också gott med ett fylligt & smakrikt, torrt vitt vin av druvan chardonnay.
Chardonnay är av någon anledning väldigt gott till saffran.
|