Gör så här
1. Öppna ostronen,
eller ställ dem i ugn med ånga så öppnar de sig själva, de ska ju ändå serveras
varma.
2. Gör en beurre blancsås: Koka ihop schalottenlök, vinäger, vitt vin, timjan
och lagerblad. När det kokat nästan torrt, slå i grädden, låt koka 2 min. Rör i
det mjuka smöret och späd med saft från ostron till lagom konsistens. Salta
lätt, peppra generöst och sila såsen.
3. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär dem
i 3 1/2 cm stora bitar, som sen skärs i tändstickstjocka strimlor. Koka upp en
kastrull med välsaltat vatten och förväll gurkstrimlorna några sekunder. Sila av
och håll dem varma.
4. Skär loss ostronen ur skalen och värm dem i 1 msk av såsen.
Servering: Lägg ett ostron i varje skalhalva, fördela gurkstrimlorna över ostronen och
skeda över lite sås.
Dryck:
Den mest klassiska drycken till
är ett vitt vin, champagne eller en uppfriskande chablis eller muscadet. Björn
Hallings beurre blanc-sås gör att en chardonnay med fatkaraktär och lätt
smörighet passar perfekt ihop.
|