Varma ostron med gurkstrimlor  
Ingredienser för 4 personer

12 ostron
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
1 liten kvist timjan
1 lagerblad
1 1/2 dl vispgrädde
50 g osaltat smör, rumsvarmt
15 cm gurka

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Öppna ostronen, eller ställ dem i ugn med ånga så öppnar de sig själva, de ska ju ändå serveras varma.

2. Gör en beurre blancsås: Koka ihop schalottenlök, vinäger, vitt vin, timjan och lagerblad. När det kokat nästan torrt, slå i grädden, låt koka 2 min. Rör i det mjuka smöret och späd med saft från ostron till lagom konsistens. Salta lätt, peppra generöst och sila såsen.

3. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär dem i 3 1/2 cm stora bitar, som sen skärs i tändstickstjocka strimlor. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten och förväll gurkstrimlorna några sekunder. Sila av och håll dem varma.

4. Skär loss ostronen ur skalen och värm dem i 1 msk av såsen.

Servering: Lägg ett ostron i varje skalhalva, fördela gurkstrimlorna över ostronen och skeda över lite sås.

Dryck: 
Den mest klassiska drycken till är ett vitt vin, champagne eller en uppfriskande chablis eller muscadet. Björn Hallings beurre blanc-sås gör att en chardonnay med fatkaraktär och lätt smörighet passar perfekt ihop.