Tempurafriterad havskräfta med svartpepparmorötter och varm apelsincrème  
Ingredienser för 4 personer

8 stora havskräftor
1 förpackning tempuramix
olja till fritering

Apelsincrème:
rivet skal och saft av 1 apelsin
1 schalottenlök, hackad
smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1-2 droppar apelsinolja
75 g smör
salt och peppar

Svartpepparmorötter:
12 små skalade morötter
smör
salt och grovmald svartpeppar

Servering:
sallad eller örter till garnering

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Havskräftor:
1. Skala havskräftorna råa. Salta och peppra kräftstjärtarna och låt dem dra ca 10 min.

2. Blanda tempurasmeten enligt anvisning på förpackningen.

3. Värm oljan till 180°C i en rymlig kastrull. Doppa havskräftstjärtarna i tempurasmeten och fritera dem ca 3 min eller tills de är frasiga och har fått fin färg.

4. Låt rinna av på hushållspapper.

Apelsincrème:
1. Fräs skal av apelsin och schalottenlök i smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vitt vin, vatten och vinäger. Reducera tills hälften återstår.

2. Tillsätt saft av apelsin. Koka upp och låt sjuda ett par minuter på medelvarm spis.

3. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Mixa såsen med mixerstav, tillsätt apelsinolja och smör.
4. Mixa slät och sila genom finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.

Morötter:
1. Koka morötterna i lättsaltat vatten. Kyl i isvatten och låt dem rinna av.

2. Värm upp morötterna i smör i en kastrull. Tillsätt en rejäl nypa svartpeppar. Smaka av med salt.

Servering:
Fördela morötterna på tallrik. Lägg havskräftorna ovanpå. Toppa med sallad eller örter och servera med apelsincrèmen.

Dryck:
En smörig chardonnay ur smaktypen fylliga & smakrika, är ett självklart val. Vill man dricka öl passar ett fruktigt veteöl bra, dock blir det inte lika elegant som med vin till.