Gör så här
1. Lägg bönorna i
blöt i kallt vatten i 8 timmar. Häll av vattnet, täck bönorna med nytt vatten i
en kastrull och tillsätt socker, ättiksprit och salt. Koka upp och låt sjuda
mjuka, 60-90 minuter. Fyll på med mer vatten om det behövs. Häll av vattnet i en
sil och låt bönorna svalna.
2. Skär potatisen i små tärningar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skär
salladslökarna i tunna skivor. Bryn smöret i en kastrull och sila av det i ett
kaffefilter. Blanda det ljumma smöret med potatis, salladslök, dill, kapris och
citronsaft. Smaksätt med salt och peppar.
3. Fördela salladsbladen i portionsskålar. Skeda över potatisblandningen och
bönorna. Garnera med kräftstjärtar, lite finskuren dill och skivad citron.
Dryck:
Ett torrt mousserande vin och helst då champagne passar bäst till den här
delikata skaldjursrätten. Välj gärna ett bubbel med mognad, det samspelar fint
med cocktailens härliga smak av bönor, dill och brynt smör.
En sauvignon blanc från Nya världen fungerar också lika bra. Vinets syra och
friska fruktighet skär som en vass kniv genom bönor, kräftor och nötiga
smörtoner. Det här är kontrastharmoni på högsta nivå.
|