Kräftcocktail med sötsura bönor
Ingredienser för 4 personer

Kräftcocktail:
200 g kräftstjärtar
1 stor potatis
2 salladslökar
60 g smör
2 msk grovhackad dill
1 msk kapris
saft av 1/2 citron
salt och peppar
1/2 romansalladshuvud

Sötsura bönor:
50 g torkade bruna bönor (ca 1/2 dl)
3 tsk strösocker
2 tsk ättiksprit (12 %)
1 knivsudd salt

Till servering:
dill
1/2 citron

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten i 8 timmar. Häll av vattnet, täck bönorna med nytt vatten i en kastrull och tillsätt socker, ättiksprit och salt. Koka upp och låt sjuda mjuka, 60-90 minuter. Fyll på med mer vatten om det behövs. Häll av vattnet i en sil och låt bönorna svalna.

2. Skär potatisen i små tärningar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skär salladslökarna i tunna skivor. Bryn smöret i en kastrull och sila av det i ett kaffefilter. Blanda det ljumma smöret med potatis, salladslök, dill, kapris och citronsaft. Smaksätt med salt och peppar.

3. Fördela salladsbladen i portionsskålar. Skeda över potatisblandningen och bönorna. Garnera med kräftstjärtar, lite finskuren dill och skivad citron.

Dryck:
Ett torrt mousserande vin och helst då champagne passar bäst till den här delikata skaldjursrätten. Välj gärna ett bubbel med mognad, det samspelar fint med cocktailens härliga smak av bönor, dill och brynt smör.
En sauvignon blanc från Nya världen fungerar också lika bra. Vinets syra och friska fruktighet skär som en vass kniv genom bönor, kräftor och nötiga smörtoner. Det här är kontrastharmoni på högsta nivå.