Gravade och snabbgrillade pilgrimsmusslor (Peter Carstens och Peter Norman)
Ingredienser för 4 personer
Musslorna:
12 pilgrimsmusslor
½-1 msk salt
½-1 msk socker
½ tsk grovstött vitpeppar
3 basilikablad
1 dl olivolja
1 tsk pressad lime

Persilje- och rödlöksrösti:
2-3 potatisar
½ rödlök
½ vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 msk hackad persilja
2 dl olivolja
rivet skal av 1 lime

Basilikaolja:
8 basilikablad
½ dl matolja
1 tsk socker
1 tsk salt
½ tsk pressad lime

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Musslorna:
1. Frys musslorna minst ett dygn.
2. Lägg dem i en plastpåse när de nästan tinat. Gnid in dem med salt, socker och peppar. Lägg i basilikabladen och förslut påsen. Låt ligga i kylen 1 timma.

Gör under tiden olja och rösti.

Basilikaoljan:
1. Hacka basilikabladen och mixa med matolja, socker salt och limesaft.

Röstin:
1. Skala och riv potatisen grovt, blanda med hackad persilja samt finhackad rödlök och vitlök.
2.Stek i olja i stekpannan ca 5 min på varje sida.
3. Stjälp upp på fat och ringla över basilikaolja

Torka sedan av musslorna med hushållspapper. Stek hastigt i olivolja.

Servering: Pressa över lite limesaft innan servering.

Dryck:
Prova gärna ett halvtorrt vin ur smaktypen friska & fruktiga eller druviga & blommiga till musslorna.