Gör så här
1. Skär salladen grovt och lägg i en rymlig skål.
2. Koka ägget i 30 sek.
3. Stek brödtärningarna knaprigt bruna i olivolja. Skala vitlöksklyftan och skär en snittyta.
Stryk varje brödtärning en gång med vitlöken.
4. Samla alla ingredienserna till salladen samt en skål på en bricka för att sedan tillreda inför gästerna.
Tillredning inför gästerna:
1. Knäck och skrapa med en liten sked ur det mycket löskokta ägget i den tomma skålen, tillsätt sardellfiléer och senapspulver.
Mosa ihop med en gaffel och balansera smaken med citronsaft.
2. Tillsätt olivoljan i en fin stråle under ivrig omrörning.
Det ska bli en emulsion, om än inte helt slät.
3. Vänd ner salladen i såsen, blanda och strö till sist brödtärningar och parmesan över.
Dryck:
Utan kött i Caesarsalladen är öl den bästa drycken eftersom sardellerna ger ganska mycket sälta vilket inte passar så bra ihop med vin. Vill man ändå dricka vin till är ett halvtorrt vitt att föredra, sötman i vinet hjälper till att balansera sältan.
|