Potatis- & lökpizza
Ingredienser för 4 personer
pizzadeg, kalljäst »

Sås:
3 plommontomater eller 3 hela burktomater
4 msk tomatpuré
1 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt, peppar

Pålägg:
4 gula lökar
50 g smör
2 msk socker
1 tsk salt
2 tsk timjan
150 g färsk bladspenat/roman-/bladsallad
6 potatisar (fast sort)
6 vrid på pepparkvarnen

  Skriv ut denna sida
   

Sås:
1. Mixa såsingredienserna och låt stå i kylen, gärna ett dygn. Såsen är hållbar i 3-4 dagar om den förvaras svalt.

Pålägg:
1. Dela och skiva löken tunt. Stek den i smöret på medelhög värme i 5-10 minuter. Löken ska bli karamelliserad. Blanda ner timjan och sallad.

2. Tvätta och skiva potatisen tunt. Koka upp vatten, lägg i potatisen och ta kastrullen från plattan. Låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet. Sätt ugnen på 250º med en plåt i.

3. Dela degen i två bitar och tryck ut dem på bakplåtspapper så att de blir cirka 10 cm i diameter. Bred på ett tunt lager tomatsås. Lägg på lökblandningen och toppa med potatis. Pensla potatisen med olivolja och strö på lite salt. Pensla kanterna med lite olivolja.

4. Dra över papperet med pizzorna till den ugnsvarma plåten och grädda i 250º i 5-8 minuter.

Dryck: En Ale är bästa dryckesvalet.