Lökpaj
Ingredienser för 4 personer
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
5 medelstora gula lökar
1 msk olivolja
1 msk smör
1/2 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad purjolök (det gröna)
1 dl riven Gruyèreost eller annan schweizerost

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Hacka samman smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Låt den stå ca 30 minuter i kylen.

2. Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär löken i tjocka skivor. Fräs löken i olja och smör i en stekpanna på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt vinet efter halva tiden. Smaksätt med salt, peppar och timjan.

3. Skala och finhacka vitlöken. Låt vitlök och purjolök fräsa med i 1-2 minuter. Tag stekpannan från värmen och låt svalna.

4. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt pajen svalna något.

Servering: Servera gärna lite sallad till.

Dryck: öl. Välj gärna en ale med lite sötma. Den som vill ha vin väljer gärna ett torrt vitt ur smaktypen fylliga & smakrika .