Lasagne
Ingredienser för 6 personer
16 st lasagneplattor

Färsås:
2 st gula lökar
500 g vegefärs
400 g krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk balsamicovinäger
2 msk chilisås
4 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk salt

Ostsås:
75 g smör
5 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
3 dl lättmjölk
2½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm muskotnöt, malen
1 krm peppar
1 dl riven parmesanost
 

Skriv ut denna sida
   

1.Färsåsen: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Bryn färsen tillsammans med löken. Tillsätt balsamicon, chilisåsen, vitlöken, kryddorna och buljongtärningen tillsammans med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra i cirka 1/2 timme.

2. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken/grädden, lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid. Tillsätt osten (ej parmesan) och smaka av med salt och kryddor.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, färsås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås, strö över den rivna parmesanosten. Gratinera i ugnen 40-45 minuter tills lasagnen fått fin gyllenbrun färg.

Servering: Servera gärna med en sallad.

Dryck: Ett rött fruktigt & smakrikt vin blir ett utmärkt dryckesval. Vill man hellre dricka öl till blir en smakrik ale det bästa alternativet.