Piggvar med sötstark pepparsås
Ingredienser för 4 personer
700 g skinn- och benfri filé av piggvar
1½ dl rivet färskt vitt bröd
1 pressad vitlöksklyfta
1 äggula
50g mjukt smör
½-1 dl finhackad persilja
½ tsk grovmald svartpeppar
1 msk olivolja

Sötstark pepparsås:
2 msk finhackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
2+4 msk smör
1 stor röd paprika i bitar
1½ dl torrt vitt vin
½ grönsksbuljongtärning + 1½ dl vatten
1 msk socker
1-1½ tsk sambal oelek
salt

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Sötstark pepparsås:
1. Fräs lök och vitlök lätt i 2 msk smör utan att den får färg. Tillsätt paprikan, vin, buljongtärning, vatten, socker och sambal oelek. Koka 8-10 min till paprikan är mjuk.

2. Häll över i en matberedare och kör till en slät sås med 4 msk smör. Passera såsen genom en sil.

3. Smaka av med salt, sambal oelek, cayennepeppar och/eller tabasco. Var försiktig! Cayennepepparns styrka kommer fram först efter en stund.

Piggvar i ugn.
1. Skär fisken i 1 cm tunna medaljonger (4-5 st/person). Lägg ut i lätt smord långpanna.

2. Blanda det rivna brödet med vitlöken, äggulan, smöret, persiljan och pepparn. Pensla fisken lätt med oljan. Klicka ut smeten på fiskmedaljongerna.

3. Salta fisken lätt. Sätt den i mitten av ugnen (250 grader) 4-5 min.

Servering: Servera gärna med pasta.

Dryck: Öl