Kreolska tigerräkor
Ingredienser för 4 personer
7-800g stora räkor

Marinad:
2 msk citronsaft
5 pressade vitlöksklyftor
1-1½ tsk sambal oelek
1-1½ tsk chilipulver
4 msk olivolja

Fänkålssås:
2 dl fint tärnad färsk fänkål (ca 130g)
1 dl torr vermouth
1 tärning grönsaksbuljong + 1 dl vatten
1 kruka basilika eller 1 knippa bladpersilja
150 g mjukt smör
½-1 kryddmått cayennepeppar

Tillbehör:
4 portioner ris
1 dl fint tärnad röd paprika
2 dl riven ost(lika delar parmesan och emmenthaler)

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala räkorna*. Blanda alla ingredienser till marinaden och slå över räkorna.

2. Koka riset. Låt paprikabitarna koka med de sista 3-4 minuterna. Blanda i osten och packa i smorda portionsformar.

3. Koka fänkålsbitarna i vin och buljong 5-6 min.

4. Kör under tiden smör, cayennepeppar och basilika i matberedare till ett kryddsmör. Tillsätt det heta fänkålskoket och kör några minuter till en slät sås.

5. Hetta upp en stekpanna och halstra räkorna någon minut på varje sida. Tillsätt en aning marinad i sista sekunden.


*Använd räkor 1½ kg av storleken 50/70. Var noga med att bara fräsa dem hastigt, annars blir de torra och sega.

Servering:  Stjälp upp riset på varma tallrikar, slå såsen runt om och garnera med räkorna.

Dryck: Ett ljust lageröl blir bästa drycken till denna heta mat. Om man föredrar vin kan ett halvtorrt vitt vin vara ett alternativ.