Västerbottensgratinerad rödtunga
Ingredienser för 4 personer

600 g rödtungsfilé
2 dl riven västerbottensost
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl vitt vin
1/2 tsk strösocker
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Dillmarinerad sparris:
250 g färsk grön sparris (eller fryst, tillaga enligt paketet)
1/2 vitlöksklyfta
1/2 citron
1/2 dl olivolja
2 msk hackad dill
2 krm salt
1 krm grovmalen vitpeppar
1/2 dl flagad mandel

Till servering:
kokt potatis

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg. Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat. Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
2. Dela rödtungsfiléerna på längden. Rulla ihop och lägg dem i en välsmord ugnsform. Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 10 minuter.

Dillmarinerad sparris:
1. Skär sparrisen i mindre bitar och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Kyl i iskallt vatten.


2. Finhacka vitlöken. Blanda den i en skål med pressad citron, olja, dill, salt och peppar. Lägg i sparrisbitarna och låt marinera i cirka 1 timme.


3. Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Garnera sparrisen med mandel när den ska serveras.
Servera rödtungan med dillmarinerad sparris och kokt potatis.

Den här rätten går bra att förbereda flera timmar i förväg, om man täcker fisken med plastfolie och förvarar den svalt. Strax innan servering är det bara att hälla den färdiga, kylda såsen över fiskfiléerna, strö över ost och gratinera.

Dryck:  Välj ett torrt vitt vin ur smaktypen fylligt & smakrikt eller friskt & fruktigt.