Varmrökt lax med primörer
Ingredienser för 4 personer

400 g späda rödbetor
1 kg färskpotatis
600 g varmrökt lax i bit

Ljummen spenatsallad:
250 g färsk bladspenat (eller 250 g fryst)
100 g hasselnötter
1 gul lök
2 msk olivolja
saft av 1/2 citron
ca 1/2 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

Pepparrotscrème:
2 1/2 dl kesella
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 msk riven färsk pepparrot
ca 1/2 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Kyl och skala dem under rinnande kallt vatten. Koka potatisen.

Ljummen spenatsallad:
Sätt ugnen på 250°C. Rosta hasselnötterna 5-7 minuter tills de har fått färg. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka dem grovt. Skölj den färska spenaten och låt rinna av väl eller tina den frysta och krama ur vätskan ordentligt. Skiva löken tunt. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg löken i pannan och låt den mjukna i någon minut. Tillsätt spenaten och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör ner hasselnötter, citronsaft, salt och peppar.

Pepparrotscrème:
Blanda kesella, crème fraiche, senap och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.

Servering: Lägg den varmrökta laxen på ett serveringsfat. Servera med rödbetor, potatis, spenatsallad och pepparrotscrème i skålar bredvid.

Dryck:
Gärna en ale, men de flesta smakrika ölsorter passar.