Gör så här
Lax:
Skär laxen i fyra bitar. Blanda vattnet med saltet. Lägg i laxbitarna och låt
stå i rumstemperatur i cirka en timma. Ta upp laxen. Torka den torr. Salta och
peppra lätt. Lägg laxen i ugnsfast form och baka i 200ºC ugnstemperatur i cirka
5 minuter.
Sås:
Svetta lök och vitlök i smöret (utan att det tar färg). Tillsätt ärtorna och
buljongen. Koka i ca 3 minuter. Mixa och sila. Smaksätt med pepparrot, salt och
peppar.
Grönsaksgarnityr:
Knaperstek baconet i smöret. Tillsätt löken, äppeltärningar och sallad. Gör
detta på svag värme under ständig omrörning tills salladen faller ihop. Smaksätt
med salt och peppar.
Grönsaksplättar:
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten
slät och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Vispa äggvitan hård.
Blanda försiktigt ner den i smeten. Tillsätt gräslöken. Grädda i plättlagg.
Dryck:
Till den här laxrätten passar ett halvtorrt vitt vin bra. Det kan vara både
friskt & fruktigt eller druvigt & blommigt.
|