Taboulé med citronmarinerade laxspett
Ingredienser för 4 personer

1 bit gravad lax, ca 300 g
½ tsk rivet citronskal
2 tsk olivolja
1 tsk citronolja eller vanlig olja
citronpeppar

Taboulé:
3 dl libanesisk couscous
6 dl vatten
½ pkt saffran
1 lagerblad
½ tsk salt
½ tärning grönsaksbuljong

Marinad:
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk vinäger
2 msk citronsaft
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
10 sockerärter
1 röd paprika
10 cm purjolök

Myntasås:
1 dl matlagningsyoghurt
½-1 pressad vitlöksklyfta
½ -1 tsk torkad mynta
salt och peppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skär bort skinnet och skär laxen i 8 avlånga bitar. Trä upp dem på 8 träspett. Blanda citronskal, olja, citronolja och peppar. Häll citronmarinaden över laxspetten. Förvara i kyl.

2. Koka libanesisk couscous i vatten, saffran, lagerblad, grönsaksbuljong och salt på svag värme ca 45 minuter tills de är mjuka och vätskan kokat bort.(Om du inte hittar libanesisk couscous, ta vanlig, och följ koktid på paketet) Blanda ihop marinaden. Häll den över couscousen och låt svalna.

3. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten cirka 1 minut. Häll bort kokvattnet och spola i kallt vatten. Finstrimla sockerärterna. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.

4. Blanda matlagningsyoghurt, vitlök, mynta, salt och peppar. Låt gärna såsen dra en timme i kylskåp före servering.

Servering: Servera taboulé med marinerade laxspett och myntasås.

Dryck: 
Ett druvigt & blommigt vitt halvtorrt vin passar bäst. Det kan också fungera med ett torrt dito. En veteöl är också ett alternativ.