Gör så här
1. Rensa spättorna
och flå den mörka sidan. Gör ett snitt vid huvudet och drag skinnet mot
stjärten. Skölj spättorna i kallt vatten och torka dem därefter. Salta, peppra
och vänd dem i mjölet.
2. Hetta upp smöret i två eller flera stekpannor på medelgod värme. Spättorna
skall stekas plant och alla på samma gång. Spätta skall serveras omedelbart.
3. Stek spättorna med den flådda, tjocka sidan nedåt när smöret bubblat färdigt
och blivit lätt brynt. Vänd efter 2-3 minuter och ös därefter tjocksidan med
smöret.
Servering: Lyft över på varma serveringstallrikar efter 1 minuts stekning av den tunnare
undersidan. Servera med smöret som spättorna stekts i samt persilja och kokt
potatis.
Dryck:
Ett vitt, torrt vin ur smaktypen druviga & blommiga,
till exempel pinot gris, passar bra.
|