Gör så här
Förberedelser:
Sätt ugnen på 300 grader. Skala potatis, skala och hacka löken fint, rensa och
skär champinjonerna i tunna skivor. Bryt upp hummern och tag ut allt kött från
stjärt och klor. Lägg sköld och stjärtskal åt sidan. Skiva hummerköttet och
lägg i kyl.
1. Börja med att koka potatisen i den ena kastrullen. Smöra den andra
kastrullen, rulla ihop filéerna och lägg ned dem, klicka över lite smör, fyll på
med vinet och låt koka upp. Så snart vätskan kokat upp sänks värmen och filéerna
får sjuda under lock 6-7 minuter, Fräs champinjonerna i litet smör i medelgod
värme i stekpannan.
2. Gör hummersåsen, bryt sönder hummerskalet i mindre delar. Kasta benen och
bröstkorgen och skrapa bort alla köttrester. Skrapa även bort bandet av hår, som
sitter längst kanten på skölden. Lägg skalbitarna på en plåt och torka dem sakta
i låg ugnsvärme, 75 - 100 grader. Efter 30 - 60 minuter är skalen torra.
Krossa hummerskalen så smått som möjligt i en mortel. Täck därefter botten på en
rymlig kastrull med olja och hetta upp på högsta värme.
Lägg ned skalkrosset i den heta oljan i kastrullen. Efter ca. 5 - 10 minuter
början skalen avge hummerdoft. Tillsätt tärnad rotselleri, morot och hackad gul
lök och låt detta fräsa under omrörning ca. 5 minuter.
Tag kastrullen av värmen, klicka ned 1-2 msk tomatpuré, späd med fiskbuljong,
koka 30-40 minuter och sila. Späd med vispgrädde och koka såsen till önskad
konsistens. Smaka av med salt och en knivsudd cayenne samt eventuellt en skvätt
konjak. Red eventuellt med beurre manié*. Späd mot slutet med spadet från de
kokta filéerna. Låt såsen sjuda under omrörning då och då.
3. Slå av vattnet från potatisen och mosa dem med en gaffel och rör ned smör och
äggulor. När potatismoset är riktigt slätt smakas det av med salt och peppar och
en aning riven muskot.
Spritsa moset längst kanterna på den ugnsfasta formen och gratinera i ugn 2-3
minuter. Tag ut formen och täck botten med ett tunt lager sås, lägg ned fisken
och täck med champinjoner och hummerskivor. Slå över resten av såsen och
gratinera i ugn 3-5 minuter.
Servering: Garnera eventuellt med tomma hummerskal och servera
med salladsblad och citronklyftor.
*Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en
mjuk slät massa.
En riktigt klassisk fiskrätt som det finns flera varianter på. Den som vi valt
är med en smakrik hummersås.
Dryck:
Till detta passar det allra bäst med ett vitt vin som är fylligt & smakrikt och
gärna har en liten fatkaraktär.
|