Sjötunga Walewska
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser för 4 personer

600 g sjötungsfilé

1 - 1,5 dl  vitt vin

3 msk smör

100 gr champinjoner

Hummersås:

1 kokt, fryst hummer

1 msk smör

1 gul lök

1 bit rotselleri

1 morot

2 msk tomatpuré

2 dl fiskbuljong

6 cl konjak

2,5 dl vispgrädde

Salt, cayennepeppar

Potatismos:

1 kg potatis

4 äggulor

50 g smör

Salt, peppar, muskot

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
Förberedelser: 
Sätt ugnen på 300 grader. Skala potatis, skala och hacka löken fint, rensa och skär champinjonerna i tunna skivor. Bryt upp hummern och tag ut allt kött från stjärt och klor. Lägg  sköld och stjärtskal åt sidan. Skiva hummerköttet och lägg i kyl.

1. Börja med att koka potatisen i den ena kastrullen. Smöra den andra kastrullen, rulla ihop filéerna och lägg ned dem, klicka över lite smör, fyll på med vinet och låt koka upp. Så snart vätskan kokat upp sänks värmen och filéerna får sjuda under lock 6-7 minuter, Fräs champinjonerna i litet smör i medelgod värme i stekpannan.

2. Gör hummersåsen, bryt sönder hummerskalet i mindre delar. Kasta benen och bröstkorgen och skrapa bort alla köttrester. Skrapa även bort bandet av hår, som sitter längst kanten på skölden. Lägg skalbitarna på en plåt och torka dem sakta i låg ugnsvärme, 75 - 100 grader. Efter 30 - 60 minuter är skalen torra.
Krossa hummerskalen så smått som möjligt i en mortel. Täck därefter botten på en rymlig kastrull med olja och hetta upp på högsta värme.
Lägg ned skalkrosset i den heta oljan i kastrullen. Efter ca. 5 - 10 minuter början skalen avge hummerdoft. Tillsätt tärnad rotselleri, morot och hackad gul lök och låt detta fräsa under omrörning ca. 5 minuter.
Tag kastrullen av värmen, klicka ned 1-2 msk tomatpuré, späd med fiskbuljong, koka 30-40 minuter och sila. Späd med vispgrädde och koka såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt och en knivsudd cayenne samt eventuellt en skvätt konjak. Red eventuellt med beurre manié*. Späd mot slutet med spadet från de kokta filéerna. Låt såsen sjuda under omrörning då och då.
 
3. Slå av vattnet från potatisen och mosa dem med en gaffel och rör ned smör och äggulor. När potatismoset är riktigt slätt smakas det av med salt och peppar och en aning riven muskot.
Spritsa moset längst kanterna på den ugnsfasta formen och gratinera i ugn 2-3 minuter. Tag ut formen och täck botten med ett tunt lager sås, lägg ned fisken och täck med champinjoner och hummerskivor. Slå över resten av såsen och gratinera i ugn 3-5 minuter.

Servering: Garnera eventuellt med tomma hummerskal och servera med salladsblad och citronklyftor.

*Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.

En riktigt klassisk fiskrätt som det finns flera varianter på. Den som vi valt är med en smakrik hummersås.

Dryck: Till detta passar det allra bäst med ett vitt vin som är fylligt & smakrikt och gärna har en liten fatkaraktär.