Rimmad lax med dillstuvad potatis
Ingredienser för 4 personer

1 kg mellanbit av lax
1 dl grovt salt
3 msk strösocker

Dillstuvad potatis:
1 1/2 kg potatis
1 1/4 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
rikligt med hackad dill

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Laxen:
1. Tag bort ben ur laxen med pincett eller tång. Dela laxen tvärs över i 2 bitar. Stick små hål i skinnet med en vass kniv.

2. Mixa saltet hastigt i en matberedare eller stöt det i en mortel och blanda det med sockret.

3. Gnid in filéerna med 1/3 av kryddblandningen. Lägg ihop dem med resten av kryddblandningen emellan med köttsidorna mot varandra. Lägg den tunna änden mot den tjocka. Lägg dem i glas- eller porslinsform, täck med plastfilm.

4. Låt dra i rumstemperatur ca 2 timmar tills kryddblandningen har smält. Ställ i kyl att rimma ca 2 dygn.

5. Häll bort laken som bildats och skär upp laxen i tunna skivor.

Dillstuvad potatis:
6. Koka potatisen med skal. Låt den svalna och skala den. Skär potatisen i bitar.

7. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken i en rymlig kastrull. Rör ner redningen och koka på svag värme under omrörning ca 4 minuter. Salta och peppra.

8. Lägg i potatis och dill. Värm. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Dryck:
Här passar ett öl mycket bra. Prova gärna ett veteöl eller ett ljust lageröl.