Pepparstekt tonfisk med apelsinbräserad endiv och havskräftstjärtar i grönsaksvinägrett  
Ingredienser för 4 personer

400 g färsk tonfiskfilé, skuren i fyra portionsbitar
12 havskräftstjärtar
salt och grovkrossad svartpeppar
smör till stekning

Endiver:
4 endiver
1 msk strösocker
rivet skal och saft av 1 apelsin
saft av 1/2 citron

Grönsaksvinägrett:
1 tsk röd paprika, finhackad
1 krm röd chili, finhackad
1 tsk schalottenlök, finhackad
1 krm färsk ingefära, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja av god kvalitet
2 tsk sherryvinäger

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Endiver:
1. Skär bort rotstocken på endiven. Skär den i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, rivet skal och saft av apelsin samt saft av citron. Koka upp under lock, drag från värmen och låt stå utan omrörning ca 10 min. Sila av spadet från endiverna.

Grönsaksvinägrett:
2. Koka snabbt upp de finhackade grönsakerna i lite vatten. Kyl grönsakerna i isvatten och sila av. Tillsätt olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Tonfisk:
3. Gnid in tonfisken med salt och peppar. Stek den hastigt i smör på båda sidor. Stek även havskräftstjärtarna i smör.

Servering:
Lägg upp tonfisk och endiv på tallrik. Fördela havs-kräftstjärtar och droppa vinägrett runt. Garnera gärna med färska örter.

Dryck:
En ljus öl av lagertyp som svalkar. Bra går det också med ett vitt friskt & fruktigt halvtorrt vin från Tyskland där sötman i vinet balanserar den heta chilin. Även ett rosévin kan vara gott till.