Pepparrotsgratinerad lax med dill- och gräslöksgrädde
Ingredienser för 4 personer

600 g laxfilé (helst mittbiten)
salt och peppar
250 g potatismos
1 ägg
2 msk riven pepparrot
2 msk vispgrädde

Såsen:
2o g smör
1 msk finhackad gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt och peppar
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad dill
(ev. 1 tsk citronsaft)

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Skär laxen i fyra bitar. Blanda potatismos med ägg, pepparrot och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Fördela jämnt på laxbitarna. Placera i smord, ugnsfast form. Gratinera i 220ºC ugnsvärme i cirka fem minuter.

Såsen:
Svetta löken i smöret. Tllsätt grädde och crème fraiche. Koka ihop tills det tjocknar. Smaksätt med salt och peppar och ev. citronsaft. Blanda ner örterna.

Dryck:
Till detta passar ett torrt, vitt vin bra. Välj gärna ett vin med hög fruktsyra, kanske en frisk & fruktig sauvignon blanc som förmår plocka upp örtigheten i såsen.