Pepparhalstrad torskfilé med forellrom, lime & dill
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser för 4 personer
700 g torskfilé
1/2 dl salt (till saltlag)
1/2 msk svartpepparkorn
1 tsk salt
smör och olivolja till halstring
2 dl crème fraiche
2 lime (1 rivet skal + lite saft, 1 skalad och skivad)
4 potatisar (tunt skurna)
100 g forellrom (eller ishavsrom)
1 knippa dill (plockad)
1/2 gurka (skalad och skuren i tärningar)
1/2 dl olivolja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Tina fisken om den är fryst. Vispa 1/2 dl salt med 5 dl vatten tills saltet lösts upp.

2. Sätt ugnen på 200º. Rimma fisken i saltlagen i 15 minuter. Avstanna rimningen genom att skölja fisken i osaltat kallt vatten och torka den på papper. Krydda ena sidan med krossad eller mortlad svartpeppar och salt. Häll lite smör och olivolja i en stekpanna, hetta upp den och halstra filéerna på ena sidan i några minuter. Vänd dem bara helt hastigt på andra sidan. Låt filéerna vila på en tallrik. (Fisken värms sedan i ugn till serveringen.)

3. Vispa crème fraiche hårt och smaksätt med rivet limeskal och saft.

4. Baka potatisskivorna på en bakpappersklädd plåt och lägg några smörklickar ovanpå. Salta och peppra och baka i ugn i cirka 25 minuter. Ställ in fiskfiléerna i ugnen när 5 minuter återstår.

Servering: Lägg filéerna på potatisen och fördela rom, dill, limeskivor och gurka över. Servera med citronkryddad crème fraiche och ringla lite olivolja runt.

Dryck:
Ett vitt torrt vin blir en mycket bra kombination till den här rätten. Vinet kan vara både stilla och bubbligt, undvik de fylliga & smakrika vinerna som har en alltför tydlig fatkaraktär för att passa bra till.