Gör så här
1. Tina fisken om
den är fryst. Vispa 1/2 dl salt med 5 dl vatten tills saltet lösts upp.
2. Sätt ugnen på 200º. Rimma fisken i saltlagen i 15 minuter. Avstanna rimningen
genom att skölja fisken i osaltat kallt vatten och torka den på papper. Krydda
ena sidan med krossad eller mortlad svartpeppar och salt. Häll lite smör och
olivolja i en stekpanna, hetta upp den och halstra filéerna på ena sidan i några
minuter. Vänd dem bara helt hastigt på andra sidan. Låt filéerna vila på en
tallrik. (Fisken värms sedan i ugn till serveringen.)
3. Vispa crème fraiche hårt och smaksätt med rivet limeskal och saft.
4. Baka potatisskivorna på en bakpappersklädd plåt och lägg några smörklickar
ovanpå. Salta och peppra och baka i ugn i cirka 25 minuter. Ställ in
fiskfiléerna i ugnen när 5 minuter återstår.
Servering: Lägg filéerna på potatisen och fördela rom, dill, limeskivor och
gurka över. Servera med citronkryddad crème fraiche och ringla lite olivolja
runt.
Dryck: Ett vitt torrt vin blir
en mycket bra kombination till den här rätten. Vinet kan vara både stilla och
bubbligt, undvik de fylliga & smakrika vinerna som har en alltför tydlig
fatkaraktär för att passa bra till.
|