Lutfisk med senapssås
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser för 4 personer
1 1/2 - 2 kg lutfisk
3-4 tsk salt

Sås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1- 1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 krm vitpeppar
2-3 msk skånsk senap

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Låt lutfisken ligga i kallt vatten 2-3 timmar. Sätt ugnen på 225ºC. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Salta och täck med aluminiumfolie. Koka i ugn 40-55 min.

Sås:
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Späd med mjölk och grädde under omrörning. Koka såsen på svag värme 3-5 min. Rör då och då. Smaksätt med salt, socker, peppar och senap.

Servering: Servera lutfisken med såsen, kokta ärtor och potatis. Strö över krossad kryddpeppar.

Dryck:
Ett inte alltför beskt lageröl är att föredra. Ett vitt friskt & fruktigt vin med en liten sötma kan också vara värt att prova.