Laxfärsrulle med kvibilleost och äppelröra  (Fredrik Eriksson)
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser för 4 personer
Laxfärsrulle:
3 hg laxfilé (skuren i bitar)
1 hg rökt laxfilé
1 msk hackad dill
1 ägg
4 blad savoykål
1 hg riven Kvibille ädelost
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Moset:
3 jordärtskockor
3 hg skalad potatis (ej färsk)

Gräslökssås:
2 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
2 msk hackad gräslök
salt och peppar

Äppelröra:
2 skalade och urkärnade äpplen (lägg dem i lättsaltat vatten)
1/2 msk sirap
1/2 msk äppelvinäger
saften från en halv pressad citron
2 hackade schalottenlökar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
Laxfärsrulle:
Koka savoykålbladen i grönsaksbuljong, eller saltat vatten med smör, i cirka 2 minuter. Lägg dem på en handuk.
Kör den färska laxen i en matberedare tillsammans med ägget och lite salt. Skär den rökta laxen i små bitar. Häll upp laxfärsen i en bunke och blanda i den rökta laxen, osten och dillen. Salta och peppra och rör om.
Fördela färsen i savoykålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop. Stick igenom tandpetare eller bind om med en purjolökssträng. Brässera i ugn cirka 15 minuter.

Gräslökssås:
Koka ihop ingredienserna (vänta med gräslöken). Red av såsen. Sila, salta och peppra. Tillsätt gräslöken strax före servering.

Äppelröra:
Fräs löken tillsammans med äpplena (skurna i pyttipanna-storlek). Tillsätt vinägern, sirapen och citronsaften och låt koka i 2 minuter. Smaksätt ev med salt och peppar.

Moset:
Skala jordärtskockorna. Skär dem i bitar och koka dem i mjölk (ca 2 dl). Koka potatisen som vanligt. Häll av lite av mjölken. krossa potatisen tillsammans med jordärtskockorna. Tillsätt en klick smör och lite av mjölken. Salta och peppra.

Dryck:
En halvtorr cider eller ett veteöl. Vill man ha vin bör man välja ett halvtorrt vitt.