Gör så här
Laxfärsrulle:
Koka savoykålbladen i grönsaksbuljong, eller saltat vatten med smör, i cirka 2
minuter. Lägg dem på en handuk.
Kör den färska laxen i en matberedare tillsammans med ägget och lite salt. Skär
den rökta laxen i små bitar. Häll upp laxfärsen i en bunke och blanda i den
rökta laxen, osten och dillen. Salta och peppra och rör om.
Fördela färsen i savoykålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop. Stick igenom
tandpetare eller bind om med en purjolökssträng. Brässera i ugn cirka 15
minuter.
Gräslökssås:
Koka ihop ingredienserna (vänta med gräslöken). Red av såsen. Sila, salta och
peppra. Tillsätt gräslöken strax före servering.
Äppelröra:
Fräs löken tillsammans med äpplena (skurna i pyttipanna-storlek). Tillsätt
vinägern, sirapen och citronsaften och låt koka i 2 minuter. Smaksätt ev med
salt och peppar.
Moset:
Skala jordärtskockorna. Skär dem i bitar och koka dem i mjölk (ca 2 dl). Koka
potatisen som vanligt. Häll av lite av mjölken. krossa potatisen tillsammans med
jordärtskockorna. Tillsätt en klick smör och lite av mjölken. Salta och peppra.
Dryck:
En
halvtorr cider eller ett veteöl. Vill man ha vin bör man välja ett halvtorrt
vitt.
|