Källhagens Färskrökta lax med krispig rödbetssallad och citronyoghurt  (Fredrik Eriksson)
Ingredienser för 4 personer

Lax:
400 g skinnfri laxfilé, skuren på längden
2 msk socker
1 msk salt
1 tsk grovkrossad vitpeppar
Aburök och Abu rökspån

Rödbetssallad:
4 färska rödbetor, skalade
1 tsk kapris
1 msk olivolja
1/2 ask mangoldskott
salt

Citronyoghurt:
1 dl matlagningsyoghurt
1/2 tsk socker
skalet från 1 citron
salt och svartpeppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Lax:
1. Blanda socker, salt och grovkrossad vitpeppar. Gnid in laxen med blandningen. Låt stå i rumstemperatur tills det smält. Ställ sedan laxen i kylen och låt den grava 6-8 timmar. Rök laxen i Aburök 6-7 min. Linda in den i plastfilm och stoppa i frysen 2 tim så att den lätt kan skivas.

Rödbetssallad:
2. Finstrimla rödbetorna och finhacka kapris. Salta och droppa över olivoljan. Rör om och låt salladen dra en stund. Vänd ner mangoldskotten.

Citronyoghurt:
3. Blanda ihop ingredienserna till yoghurten och ställ kallt.

Servering:
Skär laxen i tunna skivor. Lägg upp dem på tallrik med sallad och citronyoghurt.

Dryck: 
En halvtorr riesling gärna med mognad eller ett fruktigt veteöl passar bra till.