Havsburgare på rotsaksbädd  
Ingredienser för 4 personer

300 g gäddfilé, eller liknande fisk
3 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl vitt vin
1 citron
vitt bröd
250 g morötter
250 g rotselleri
250 g kålrötter
250 g purjolök
500 g potatis
40 g pepparrot
250 g smör/olja till stekning
20 g sesamfrön
2 dl mager crème fraiche
salt och peppar
socker
ättika

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Mal fiskfiléerna i köttkvarn, eller kör i mixer, med äggen, till en slät färs. Placera färsen några minuter i frysen. Rör ner grädden i små mängder till det blir en luftig färs. Smaksätt med citronsaft, vin samt salt och peppar. Forma färsen till runda biffar och ställ dessa en stund i kylen. Riv lite av det vita brödet och strö över färsen. Stek i smör eller olja på svag värme.

2. Skala och tvätta grönsakerna och skär i strimlor. Fräs dem i smör eller olja med purjolöken sist. Salta och peppra.

3. Skala potatisen och riv på rivjärn. Blanda i salt och peppar samt sesamfrö. Stek sakta små rårakor (2 st per person).

4. Rör crème fraiche och smaksätt med lite socker, några droppar ättika samt salt och riven pepparrot. Lägg blandningen på toppen av havsburgarna.

Servering: Lägg grönsakerna på tallriken, och placera en råraka över. Lägg havsburgaren ovanpå detta och avsluta med en råraka. Klicka på crème fraiche.

Dryck:
En ljus lager eller ett vitt fylligt & smakrikt vin, gärna med en liten fatkaraktär som går fint mot den brynta tonen rårakorna.