Halstrad torsktournedos med kräft- och sjömansmandelpotatis samt färskriven pepparrot  (Fredrik Eriksson)
Ingredienser för 4 personer

800 g torskrygg, skuren i 4 portionsbitar

Kräft- och sjömansmandelpotatis:
500 g kokta kräftor med skal
1/2 morot
1/2 gul lök
1 tomat
1 liten bit rotselleri
2 msk smör till stekning
1 tsk dillfrö
5 dl fiskbuljong
2 dl ljus öl
6 mandelpotatisar, skalade
1/2 purjolök, strimlad
50 g smör, skuret i små bitar
salt och vitpeppar

Servering:
1 bit pepparrot, färskriven
1 knippa dill

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Kräft- och sjömansmandelpotatis:

1.Sätt ugnen på 110°C. Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna åt sidan.

2. Skär morot, gul lök, tomat och rotselleri i små tärningar. Fräs kräftskal och grönsaker i smör i en kastrull på svag värme. Tillsätt dillfrö och späd med buljong och öl. Låt sjuda 10 min och ställ åt sidan. Sila när buljongen är kall.
3. Skiva potatisen tunt och slå den kalla buljongen över. Koka upp och låt koka ca 5 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Tillsätt purjolök. Vispa försiktigt ner smöret lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

Torsken:
1. Halstra torsken i smör så att den får fin färg. Lägg över den i en ugnsfast form. Baka torsken i ugn ca 10¿15 min. Den ska ha 55°C kärntemperatur.

Servering:
Lägg upp potatisen i en djup tallrik. Lägg på torsken och fördela kräftstjärtarna runt. Garnera med dill och pepparrot.

Dryck:
Med ett vitt vin,  I kombination med champagne blir det en underbar smakharmoni. Ett vin med någon sötma från Alsace ur smaktypen druvigt & blommigt eller en riktigt torr och frisk sauvignon blanc smakar också jättegott till torsken!