Halstrad lax med murkelsås  
Ingredienser för 4 personer

4 halvcentimetertjocka skivor färsk lax av ryggbiten, skuren på snedden
200 toppmurklor
2 schalottenlökar
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 körvelkvist
20 g smör

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala och hacka schalottenlöken. Låt laxen ligga framme och bli rumstempererad.

2. Fräs toppmurklorna i smöret på medelgod värme i 10-15 minuter.
Tillsätt den hackade löken, vinet och grädden. Öka värmen och koka ihop till såskonsistens.

3. Värm fyra tallrikar i ugnen, 75°. Halstra laxskivorna i 30 sekunder på ena sidan i het teflonpanna.

Den kraftiga smaken av murklor passar mycket bra till halstrad lax. Fräs svampen med löken vilket ger en extra fyllig smak. 

Servering:
Lägg upp laxen på de heta tallrikarna med den ostekta sidan nedåt. Häll såsen runt om och garnera med bladpersilja.

Dryck: Ett vitt torrt, fylligt & smakrikt vin harmonierar fint med rätten.