Halstrad abborfilé på sjömanspotatis med sidfläsk & svamp
Ingredienser för 4 personer

1,8 kg king edward-potatis
2 gula lökar
½ msk smör
2 dl öl
300 g svamp, gärna karl-johan (100 g torkad)
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
700 g benfri abborrfilé
½ msk majsolja
½ msk smör
100 g lättrökt sidfläsk
2 dl grädde
1½ tsk Colmans senapspulver
½ msk farinsocker
1 äpple (golden delicious)
1 msk bladpersilja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
1. Skala och skiva potatis och lök och bryn i smör i panna eller gryta på medelhög värme tills de fått fin färg. Slå över buljong och öl och koka potatisen mjuk.

2. Stek svampen på medelhög värme i en panna med smör i några minuter och lägg åt sidan.

3. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjöl, salt och vitpeppar. Panera filéerna i mjölet och stek dem i panna med olja och smör så att de får fin färg och blir knapriga. Lägg upp fisken på tallrikar tillsammans med  svampen. Stek det tärnade sidfläsket knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.

4. Vispa grädden och smaksätt med senapspulver och farinsocker. Riv äpplet på rivjärn, krama ur det lite och blande med grädden.

5. Till serveringen värms fisken, svampen och fläsket i ugnen i 3 minuter.

Servering: Servera i djupa, gärna varma tallrikar med potatisen i botten och fisken och svampen ovanpå. Strö över fläsk och finhackad persilja.

Dryck:
Ljus öl, ale och vitt torrt vin passar allra bäst till.