Grillade laxkotletter med tomatsalsa
Ingredienser för 4 personer

4 laxkotletter, ā 180 g
2 msk olivolja
ca 1 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
1 citron

Potatis:
4 stora potatisar, gärna bakpotatis
2 msk olivolja

Tomatsalsa:
8 mogna tomater
2 salladslökar
1 msk hackad färsk mynta
2 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 krm strösocker

Gurksallad:
1 gurka
2 msk olivolja
saften av 1/2 citron
1/2 dl hackad dill
ca 1 krm svartpeppar
salt

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
 

Grillad potatis:
Koka de oskalade potatisarna mjuka, det tar 20-30 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna något. Halvera potatisarna och pensla snittytorna med olivolja. Grilla potatishalvornas snittytor tills de har fått färg. Det tar cirka 5 minuter på varje sida.

Tomatsalsa:
Halvera tomaterna och kärna ur dem. Tärna tomatköttet fint. Skiva salladslöken tunt och hacka myntan. Blanda alla ingredienser i en skål. Rör i 5 minuter tills salsan saftar sig ordentligt.

Gurksallad:
Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna. Skiva upp gurkan och blanda den tillsammans med oljan, den hackade dillen och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Laxen:
Pensla laxkotletterna med olivolja. Salta, peppra och grilla dem cirka 5 minuter på varje sida.

Dryck: Det är alltid roligt när ett rött vin är det bästa valet till fisk. Den här gången är det en ung beaujolais som kniper högsta poäng. Dess friska fruktighet och mjuka karaktär är perfekt till den grillade laxen med sina gröna tillbehör. Servera gärna det mjuka & bäriga vinet svalt.