Grillade laxkotletter med ljummen spenatsallad
Ingredienser för 4 personer

Ljummen spenatsallad:
100 g hasselnötter
250 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul lök
2 msk olivolja
pressad saft av 1/2 citron
ca 1/2 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

Grillade laxkotletter:
4 laxkotletter (ā 180 g)
2 msk olivolja
ca 1 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
pressad saft av 1 citron

Till servering:
citronklyftor

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Rosta nötterna i en långpanna 5-7 minuter tills de har fått färg. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka dem grovt.

2. Skölj den färska spenaten och låt rinna av väl eller tina den frysta och krama ur vätskan ordentligt.

3. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 2 minuter. Tillsätt spenaten och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör ner nötter, citronsaft, salt och peppar.

4. Pensla laxkotletterna med olja. Salta, peppra och grilla dem ca 5 minuter på varje sida.

Servering:
Servera med spenatsalladen och citronklyftor.

Dryck:
Ett fylligt & smakrikt vitt vin med fatkaraktär som också tar upp nötigheten hos rätten. Den som hellre väljer öl kan prova en inte alltför bränd ale.