Grillad lax med svartrötter och citronsaffranssås
Ingredienser för 4 personer

Citronsaffranssås:
1 finhackad schalottenlök
½ msk olivolja
½ kuvert saffran
½ dl vitt vin
1 dl Crème Fraiche
½ citron
½ dl matlagningsyoghurt
salt och peppar

Laxen:
4 bitar lättgravad lax á 100 g
2 citroner
500 g svartrötter, lätt kokta i citronvatten
12 gröna sparrisstjälkar, lätt kokta
50 g blandad plocksallad
2 msk olivolja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Fräs löken i oljan, strö ned saffran och slå på vinet. Låt vinet koka in. Slå i Crème Fraichen och låt det koka upp.

2. Raspa lite skal av citronen och pressa saften över saffranssåsen. Låt svalna, och blanda sedan ned yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

3. Hetta upp en grillpanna och smörj in med olja. Dela citronerna på mitten och ge dem ett vackert mönster i pannan. Torka ren pannan och pensla laxen med olja.

4. Grilla laxen blixtsnabbt, bara så den får ett vackert mönster.

Servering:
Lägg upp den på tallrik med en klick sås och en hög med sallad blandad med svartrötter och sparris som vänts i god olivolja. Servera också den grillade citronhalvan att pressa över.

Dryck:
Till detta passar en ljus lager eller ett torrt vitt vin ur smaktypen druvigt & blommigt eller fylligt & smakrikt.