Gör så här
1. Koka och pressa
potatisen. Finhacka torsken. Värm mjölk, olivolja och smör. Blanda ihop
ordentligt till ett mos. Moset skall vara relativt fast i konsistensen. Beroende
på hur mycket stärkelse potatissorten har, reglera med mjölkmängden. Vänd ner
äggulor och torsk. Tillsätt citronjuice och vitlök. Smaka av med salt och
svartpeppar.
2. Klicka ut smeten på t ex ett smörpapper. Slå sönder äggvitorna med en gaffel
i en skål. Doppa klickar av smeten först i vetemjöl, sedan i äggvita och
därefter i pankomjöl. Värm oljan till 160°C i en rymlig kastrull.
3. Fritera kroketterna gyllene och frasiga i oljan. Låt dem rinna av på
hushållspapper. Smaka av med lite salt.
Kaprismajonäs:
Kör äggulor, senap, vinäger och salt i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn
stråle tills det blir en tjock majonnäs. Tillsätt kapris. Smaka av med salt och
svartpeppar.
Grönsallad:
Lös lite salt i citronjuicen i en skål. Tillsätt olivoljan. Smaka av med
svartpeppar. Skölj och plocka salladen från grova stjälkar. Skaka den torr.
Strimla salladen och blanda med dressingen.
Servering:
Lägg upp sallad och kroketter på tallrik. Servera med kaprismajonnäs och citron.
Pressa lite citronsaft över kroketterna för att få bort den oljiga smaken.
Dryck: En ljus öl, eller ett aromatiskt vitt
vin ur smaktypen druviga & blommiga, eller varför inte en torr sherry.
|