Frasiga halländska minilaxpuddingar  
Ingredienser för 4 personer

700 g mjölig potatis
2 dl mjölk
2 äggulor
1 tsk havssalt
1/2 msk grovmalen vitpeppar
2 gula lökar
2 msk smör
400 g rimmad lax
1/2 dl finhackad dill
1 pkt filodeg eller feuille de bric
50 g smält smör
dill, färsk, till garnering

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225º. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa den med en potatispress. Rör ner varm mjölk och äggulor i potatisen. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Skala och skiva löken och koka den mjuk i smör och 1 msk vatten.

3. Skiva laxen i tunna, breda skivor.

4. Pensla filodegsarken eller feuille de bric med smält smör och lägg dem med smöret nedåt på en skärbräda. Varva laxskivor, potatispuré och stekt lök på degen. Avsluta med hackad dill.

5. Rulla ihop arken till rullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i 3-5 minuter. Låt svalna något, skär 3 cm tjocka rundlar och lägg upp på ett serveringsfat, garnera med små dillkvistar.

Tänk på att ha hög värme på grillen när rullarna sätts i ugnen helt kort. Rimmad lax är salt, och blir laxen genomgräddad förstärks sältan ytterligare.

Dryck: En torr cider är det bästa valet till den här rätten. Men du kan också välja ett veteöl eller ett torrt och fruktigt mousserande vin.