Fiskterrine  
Ingredienser för 4 personer

500 g fiskfilé
1 tsk salt
2 ägg
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
salt
peppar
eventuellt muskot
1 msk finhackad smörfräst schalottenlök
1 knippa färsk basilika
100 g spenat

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
1. Mal gäddfilén i köttkvarn. Lägg över färsen i food processor och ställ den med övriga ingredienser i kylen 30 minuter. Det är viktigt att allt är kallt.

2. Salta färsen och kör in saltet på högsta hastighet i processorn. Tillsätt ägg och vitor lite i sänder. Häll till sist sakta grädden i en tunn stråle fortfarande med högsta hastighet på processorn. Krydda med peppar och lite muskot.

3. För terrinen på bilden lade vi hälften av färsen i en spritspåse. Resterande mängd kördes med basilika och lite förvälld spenat till en slät, grön färs. Därefter fylldes den också i en spritspåse.

4. I terrinformen spritsades ett bottenlager av 2 strängar vit färs och 2 strängar grön. Dunka formen mot bordet, så planar strängarna ut och går samman. Upprepa proceduren, spritsa vit sträng på grön och vice versa tills formen är full. Grädda i vattenbad i ugn 125°, 45 minuter.

5. Ställ terrinen kallt över natten.

 

Dryck: Välj ett friskt & fruktigt torrt vitt vin till denna förrätt.