Fiskgratäng  
Ingredienser för 4 personer

1 kg potatis
4 äggulor
salt
peppar
2 dl vispgrädde
1 schalottenlök
1 fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
600 g torskfilé
1-2 msk beurre manié

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala, koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med 2 äggulor. Smaka av med salt och peppar. Spritsa den varma potatisen längs kanten på en smord ugnssäker form.

2. Blanda 2 äggulor med lite grädde och vispa resten av grädden. Skala och hacka löken fint.

3. Koka upp lök, buljongtärning och vin i en traktörpanna. Lägg i fisken och koka på svag värme ca 3 minuter. Tag upp fisken och red av fiskfonden med beurre manié*. Häll lite av såsen i ägg- och gräddblandningen och rör om. Rör ner äggblandningen i såsen och sjud sakta på plattans eftervärme. Tillsätt den vispade grädden.

4. Sätt ugnen på 250°C och grill. Lägg fisken i formen och fördela såsen över. Gratinera i övre delen av ugnen under grillelementet 5-10 minuter.

*Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.

Dryck:
Här passar ett fylligt & smakrikt vitt vin med någon fatkaraktär. Det passar också väldigt bra med ett torrt mousserande vin.