Fisk i pepparotssås  
Ingredienser för 4 personer

2 morötter
2 blekselleristänger
1 persiljeknippa
1 gul lök
5 Kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1,5 l vatten
900 g spättafiléer

Sås:
3 matskedar smör
3 matskedar vetemjöl
0,5-1 dl riven pepparrot
1 tesked socker
1/4 tesked salt
1,5 dl crème fraiche
2 hårdkokta, hackade ägg

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Lägg grönsaker, kryddor och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Sila. Koka fisken i den silade buljongen 6 till 10 minuter, eller tills fisken är färdig. Ta upp spättan med en hålslev. Lägg den på ett serveringsfat och täck med plastfolie. Kyl.

2. Sila fiskbuljongen och spara 2 dl till pepparotsåsen.

Sås:
1. Smält smöret i en kastrull, blanda sedan i mjölet tills redningen blir jämn.

2. Tillsätt lite fiskbuljong i taget under omrörning. Rör tills såsen kokar och tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör i papparrot, socker, salt, creme fraiche och ägg. Kyl i 15 minuter.

Servering: Häll såsen över spättafileerna och garnera med strimlad sallad.

Dryck:
Polsk fiskrätt som serveras kall med en ljus lager och som traditionen bjuder - vodka. Väljer du vin passar ett vitt ur smaktypen friskt & fruktigt bra.