Gör så här
Fisken:
Drösa, d v s strö grovt salt på fiskens båda sidor. Låt den ligga 1-1 1/2 timma
beroende på filéernas tjocklek. Djupfryst fisk ska vara tinad före detta moment.
Skölj av saltet och dela på filéerna om de är stora. Lägg dem i en form och sätt
i 200ºC varm ugn. Någon vätska behövs inte. Stektiden beräknas till åtta
minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Pröva med en gaffel att köttet
skivar sig.
Fräs under tiden fläsket knaprigt. Tillsätt smör och olja. Lägg i löken och låt
den steka mjuk utan att ta färg. Rör ner de hackade äggen. Lägg upp torsken på
varmt fat eller i form.
Purjolöken:
Putsa och skölj purjolöken. Skär den i cirka 3 cm långa bitar. Koka den i 4
minuter. Knåda ihop mjöl och smör. Tillsätt redningen och småkoka ytterligare 4
minuter. Dra kastrullen från värmen och rör ner citronsaften och äggulan. Smaka
av med salt, muskot och vitpeppar.
Potatismoset:
Koka potatisen. Häll av vattnet och ånga av. Mosa dem och tillsätt gräddmjölken
under kraftig omrörning. Krydda med gräslök, peppar och salt. Planera arbetet så
att purjolöken och potatismoset är färdigt strax före fisken.
Servering:
Strö hackad persilja över fisken och servera med den stuvade purjolöken och
potatismoset.
Dryck:
Veteöl, en besk pilsner eller ett torrt friskt & fruktigt vitt vin är gott till.
Ett ungt, mjukt & bärigt rödvin kan också gå bra.
|